3 Πίσω
Εμπρός 4
Αίγιο

Εισαγωγή

Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού .
41 χλμ από την Πάτρα, με 27.741 κατοίκους. Βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης, η οποία σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών κατοικείται χωρίς διακοπή από τα Προϊστορικά Χρόνια.
Το Αίγιο χτίστηκε από τους Πελασγούς και σύμφωνα με τοπική παράδοση την ονομασία του την οφείλει στην Αίγα που έθρεψε εκεί το Δία. Αργότερα αποικίστηκε από Ίωνες και γνώρισε μεγάλη ακμή στους ιστορικούς χρόνους, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή της γειτονικής πόλης Ελίκης, όταν έγινε και πρωτεύουσα της Αχαϊκής Συμπολιτείας.
Το 146 π.Χ. υποδουλώθηκε στους Ρωμαίους, αμέσως μετά την άλωση της Κορίνθου, και αργότερα σε όλους τους επιδρομείς καταχτητές που κυρίεψαν τον ελλαδικό χώρο. Στους βυζαντινούς χρόνους, και μετά την κάθοδο των Σλάβων στην Πελοπόννησο (θ' αιώνας), το Αίγιο μετονομάστηκε σε «Βοστίτσα».
Θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Αχαιών αποτέλεσε έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας (276 π.Χ.) Η πόλη δεν έχασε ποτέ τη σημασία της, παρά τις βαρβαρικές επιδρομές (Βυζαντινή Εποχή) και την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1209 - 1422), αποτελούσε έδρα βαρονίας (Βοστίτσα). Ακμάζουσα παρέμεινε και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το Αίγιο ήταν η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους κατά την Επανάσταση του 1821 (26 Μαρτίου). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παλιό τμήμα της πόλης προς την παραλία, από την Παναγία Τρυπητή μέχρι τα όρια του σιδηροδρομικού σταθμού και τις παλιές αποθήκες σταφίδας

Αξιοθέατα

Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνεται η εκκλησία της Μητρόπολης, χτισμένη σε σχέδια του Τσίλερ, καθώς και η εγκαταλειμμένη παλιά αγορά. Στην παραλία δεσπόζει ακόμη ο πλάτανος που αναφέρει ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του.

Λίγο έξω από την πόλη είναι η εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής (Ζωοδόχου Πηγής), χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο βράχο. Η εκκλησία χάρη στη μικρή πηγή που βρίσκεται στην είσοδο του ναού, με το αγίασμα της θαυματουργής εικόνας, είναι φορτωμένη αναθήματα και έχει φήμη πανελλήνια. Γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα.

Έξω από το Αίγιο, υπάρχει το γνωστό αντρικό μοναστήρι των Ταξιαρχών, που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Σελινούντα, με τη θαυμάσια σταυροειδή εκκλησία, το επιβλητικό κωδωνοστάσιο, την πλούσια σε αρχέτυπο βιβλιοθήκη και το σκευοφυλάκιο με τα άμφια και τα αργυρά και τα χρυσά σκεύη. Η αρχική μονή ιδρύθηκε το 1415 από τον όσιο Λεόντιο, αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1500 (τα ερείπιά της διακρίνονται αρκετά ψηλότερα από τη σημερινή θέση της μονής). Από τότε χτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένο και, τελικά, το σημερινό κτίσμα είναι του τέλους του 18ου αι. Κοντά στα ερείπια της πρώτης μονής θα δείτε το εκκλησάκι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, με τοιχογραφίες 16ου αιώνα. Στο μοναστήρι παρασκευάζεται από τους μοναχούς το γλυκό ροδοζάχαρη.
Αριστερά του ποταμού Σελινούντα βρίσκεται η γυναικεία μονή Πεπελενίτσας. Το αρχικό μοναστήρι έχτισε, σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του οσίου Λεοντίου, λίγο χαμηλότερα όπου και βρίσκονται τα ερείπιά του, γνωστά σήμερα με το όνομα Παλαιομονάστηρο . Καταστράφηκε το 1772 από τους Τουρκαλβανούς και η σημερινή μονή, λίγο ψηλότερα, είναι κτίσμα του τέλους του 18ου αι.
Το καταπράσινο χωριό Πλατανιώτισσα, γνωστό για την εκκλησία της Παναγίας.

Έξω από το Αίγιο, 9 χλμ ΝΑ, στη θέση του σημερινού χωριού Ροδιά σημειώνεται η αρχαία Ελίκη. Εδώ λατρευόταν ο Ελικώνιος Ποσειδώνας. Το 373 καταποντίστηκε από σεισμό.


Νομός: Αχαϊα

Πληθυσμός

27.741


Πρόσβαση

Με (ΚΤΕΛ) λεωφορείο από Αθηνά για Πάτρα (219 Χλμ ), Αίγιο (186 Χλμ ) και Μεθώνη .
Τηλ.: 26910-22423

Με τραίνο (ΟΣΕ) από Αθηνά για Πάτρα με στάση στην Άκρατα,Διακοφτο,Αίγιο,Ρίο και Κάτω Αχαγιά
Τηλ.: 26910-22385


Αρχές

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
διεύθυνση : Α. Λόντου 34
Πληροφορίες: τηλ. : 26910-24703
Δήμαρχος : τηλ.:26910-22200
Email: dimosa@otenet.gr

(ΕΚΑΒ): 26910-22166
Νοσοκομείο: 26910-22222
Αστυνομικό τμήμα : 26910-22100 & 27457
Πυροσβεστική : 26910-22199
Λιμάνι : 26910-28888

 
Δεν υπάρχουν εγγραφές
Ακράτα
Ζαρούχλα
Ζαχάρω
Καλάβρυτα
Κλειτοριά
Πάτρα
Aρχαία Αιγείρα
Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου
Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο
Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας
Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Σπήλαιο των Λιμνών
Ύδατα Στυγός
Λίμνη Τσιβλού
Φαράγγι Βουραϊκού
A - B
AFRIKA
AFRODITI
CHRIS - PAUL
CHRYSSELEN
EDEN BEACH
FTERES
GALINI
KANELLI BEACH
LEMONIA
LONG BEACH
PANAYIOTIS
PANORAMA
PLAGE
POSEIDON BEACH
RODINI BEACH
SPEY BEACH
TELIS
THEMISTO
Δεν υπάρχουν εγγραφές
DIMITROPOULOS ANDREAS
GALINI STUDIOS
KARAGIANNAKI
KOKOTIS KANELOS
NICOLAS VILLAGE CLUB
 
Πηγές
5 Πάνω

http://www.westerngreece.gr